Wat is haptotherapie?

In de haptotherapie sta je stil bij je gevoel, bij de signalen die je lichaam je geeft. Je leert herkennen hoe je reageert onder druk. Wanneer het je teveel wordt of wanneer het je juist makkelijk afgaat en waar je dit voelt.

 

Door middel van gesprek, aanraking en oefeningen kun je aan den lijve ervaren hoe je je voelt en wat er gebeurt in het contact met je omgeving. 

 

Vaak is de manier waarop je situaties ervaart en hoe je reageert op de mensen om je heen gekleurd door wat  je hebt geleerd in de loop van je leven. Je ontwikkelt patronen. Deze zijn op het moment van ontstaan effectief maar kunnen je later gaan hinderen. In de haptotherapie ga je op zoek naar andere manieren van omgaan met problemen, stress, verdriet of pijn. Zo kom je weer in beweging. 

Haptotherapie maakt gebruik van:

 

Een gesprek

Samen met de therapeut  onderzoek je de hulpvraag. Er is ruimte om je verhaal te vertellen met aandacht voor wat  je voelt. Ook maak je de koppeling tussen datgene wat je ervaart tijdens de therapie en je dagelijks leven.

 

De aanraking op de bank

Gevoelens hebben een lichamelijke component. Als je boos bent, voelt dat anders dan verdriet of angst. Als je wordt aangeraakt, wordt het daardoor vaak duidelijker wat  je voelt. Je ervaart aan den lijve hoe je bijvoorbeeld reageert op belasting, waar je spanning opslaat, waar je van opknapt of hoe je kunt verzachten.

 

Ervaringsoefeningen

Met behulp van materialen zoals een bal of oefentol leer je verbanden te leggen tussen je gevoel en je gedrag. Bijvoorbeeld: hoe breng je jezelf in balans? Hoe ga je om met grenzen? 

 

En soms komen de poppetjes op tafel...

Naast de aanraking op de bank en haptonomische ervaringsoefeningen zetten we soms ook de duplo-poppetjes op tafel. Doel hiervan is om een beeld te krijgen van je gezins- of werksituatie. Ook het gezin waar je vandaan komt zetten we soms neer: welke plek had je in dat gezin, waar stonden de anderen en welke patronen heb je van daaruit meegenomen?

 

Lees verder: Is haptotherapie iets voor mij?